Lånevillkor

Lånevillkor

Välkommen som låntagare på Värmdö bibliotek!

Här är reglerna som gäller för att ha lånekort och få låna hos oss. Du kan låna böcker, filmer och mycket mer och nästan allt är gratis.

Lånekort
För att få ett lånekort måste du skriva in dig i vårt register. [Länk till ”ansök om lånekort”]

När du har fyllt i allting ska du trycka på ”sänd”, sedan måste du komma in till biblioteket och legitimera dig. Då får du ett lånekort av oss och det gäller på alla bibliotek i Värmdö kommun.

Alla som vill får ha ett lånekort, det spelar ingen roll om du är ung eller gammal. Men om du är under 18 år måste din vårdnadshavare säga ja till att du får lånekort.

 

Personuppgifter och sekretess
Biblioteket behandlar personuppgifter om dig. Vi behöver göra det så att vi vet var allt det som är utlånat finns någonstans. Då kan vi kontakta dig, till exempel om en bok är försenad eller om en bok som du har reserverat kan hämtas.

De uppgifter som vi har om dig är:
namn, kön, ålder, låntagarkategori, personnummer, adress, mejladress och telefonnummer.  
Om du har vårdnad om barn kan vi spara information om vilka barn du har vårdnaden om och deras personnummer.
Om du är barn kan vi spara information om vem som är din vårdnadshavare och vilket personnummer den har. Det är för att vi ska kunna tala om för vårdnadshavaren om barnet har glömt att lämna tillbaka något som hen har lånat. Vi använder inte den här information till något annat.

Om du vill ha bibliotekskort på Värmdö bibliotek måste du säga ja till lånevillkoren och att vi sparar de här uppgifterna om dig. Du har rätt att få information om vilka uppgifter vi har om dig i vårt register, vi kan skriva ut informationen till dig om du vill.

Om något är fel eller oviktigt så har du rätt att säga att vi måste rätta detta eller ta bort informationen. Kontakta oss i så fall via e-postadressen info.bibliotek@varmdo.se.
Du har alltid rätt att få dina uppgifter raderade, om du inte har några lån eller skulder kvar. Om du inte har använt kortet på 36 månader och inte har kvar några lån eller skulder så tar vi bort dig ur registret.   

Vi följer regler om sekretess.
Det betyder att vi inte berättar för andra vad du lånar, beställer eller reserverar.

När barn har lånekort är det vårdnadshavarna som säger ja till att följa bibliotekets regler. När du fyller 18 år ska du själv säga ja till att följa reglerna. Därför blir alla 18-åringars konton spärrade den dagen de fyller 18 år. De behöver då komma till biblioteket och visa legitimation och säga ja själva till att följa lånevillkoren. Sedan fungerar lånekortet som vanligt igen.  

Värmdö bibliotek kontrollerar regelbundet namn- och adressuppgifter mot Statens Personadressregister, SPAR. Du har själv ansvar för att vi har rätt mejladress och telefonnummer till dig. Du kan ändra det själv om du loggar in på Mina sidor. Du kan också kontakta oss så hjälper vi dig.  

Du har eget ansvar för att skydda dina inloggningsuppgifter, som personnummer, lånekortsnummer och pin-kod.


Ansvar för lån
Lånekortet är en personlig värdehandling och du har ansvar för alla lån på kortet. Vårdnadshavare har ansvar för sitt barns lån. Om du lämnar tillbaka det du lånat för sent får du som är vuxen betala en förseningsavgift, men barn behöver inte betala något. 


PIN-kod
När du skriver in dig väljer du en fyrsiffrig pin-kod. Den använder du i låneautomaterna och när du loggar in på Mina sidor på hemsidan.


Anmäl ändringar så fort som möjligt
• Förlorat lånekort så att det kan spärras
• Ändring av telefonnummer eller e-post


Lånetid
Lånetiderna hittar du på Mina sidor.
• 28 dagar är normal lånetid.
• 14 dagar för vissa nya böcker
• 14 dagar för tidskrifter (du kan inte låna hem det senaste numret)
• 7 dagar för filmer
• Lånetiden står på kvittot. Du kan få ett fysiskt kvitto utskrivet eller ett digitalt skickat med mejl.


Låna om
Du kan låna om en bok om den inte är reserverad. Du kan låna om tre gånger. Detta gäller inte nyheter, fjärrlån eller filmer. Låna om på webbplatsen eller ring till något av Värmdös bibliotek.


Övertidsvarning
Om du får en övertidsvarning så är det en påminnelse om lån som håller på att gå ut. Den kommer som sms eller mejl cirka 2-3 dagar i förväg. Om du lämnar tillbaka ditt lån för sent får du betala en förseningsavgift och det gäller även om du inte nåddes av övertidsvarningen. Du har eget ansvar att lämna tillbaka i tid. Barn behöver inte betala förseningsavgifter.


Utskick
Om du säger ja till sms-utskick får du dina reservationsmeddelande och övertidsvarning den vägen. Vill du ha e-postutskick får du Värmdö biblioteks nyhetsbrev cirka en gång i månaden. Vi kan också komma att behöva kontakta dig via sms eller mejl i vissa ärenden.

Nya böcker

228101
Av: Sten, Viveca
227105
Av: Ahrnstedt, Simona
228100
Av: Bendjelloul, Wanda
225209
Av: Washburn, Kawai Strong
227094
Av: Bryndza, Robert
227096
Av: Carter, Chris
227100
Av: Lindström, Ulf
227111
Av: Schiefauer, Jessica
227110
Av: Napolitano, Ann
227093
Av: Appanah, Nathacha

Senast betygsatt

195494
Av: Carter, Chris
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
193619
Av: Söderlund, Tobias
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
229546
Av: Cedervall, Marianne
Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
223545
Av: Kepler, Lars
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
189938
Av: Peruzzi, Britt
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
229649
Av: Fjällgren, Jon Henrik
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna

Språk

sv-se

Öppettider

Språkcafé i Gustavsberg med Svenska Röda Korset

Startdatum: 2020-09-17
Slutdatum: 2020-12-17

Advokatjour i Runda huset

Startdatum: 2020-09-23
Slutdatum: 2020-12-02

Språkcafé på Djurö bibliotek

Startdatum: 2020-10-01
Slutdatum: 2020-12-17